Mensen met een hoog IQ worden ouder dan mensen die lager scoren bij de intelligentietest.

Dat schrijft Financial Times-columnsite Anjana Ahuja op basis van een onderzoek dat afgelopen week is gepubliceerd door het tijdschrift British Medical Journal.

Het onderwerp roept regelmatig discussie op. De insteek is dan weliswaar vaak net iets anders. Meestal wordt er gekeken naar de relatie tussen de gezondheid van mensen en de leefstijl die ze erop nahouden. De conclusie is doorgaans dat mensen die een betere opleiding hebben genoten en toegang hebben tot betere gezondheidszorg, meer geld verdienen en daardoor uiteindelijk gezonder leven en een hogere leeftijd bereiken.

Relatie tussen IQ en levensverwachting

Het onlangs gepubliceerde onderzoek ondersteunt een veel radicalere theorie. Mensen met een hoger IQ zijn niet alleen gezonder omdat ze toegang hebben tot betere gezondheidszorg, meer geld verdienen en een gezondere leefstijl erop nahouden. Je IQ en fysieke gezondheid zijn beide deels genetisch bepaald.

De studie is uitgevoerd door wetenschapper Ian Deary van de Universiteit van Edinburgh en zijn co-auteur Catherine Calvin. In 1947 zijn er 65.000 Schotse kinderen getest; in 2015 werden alle mensen die nog in leven waren en mee wilden werken opnieuw getest. Het ging om ongeveer de helft van de oorspronkelijke groep.

Wat blijkt? Mensen die als kind het hoogst scoorden bij de intelligentietest hebben als oudere vijftig procent minder kans op problemen met het hart en de hersenen, vergeleken met mensen die het laagst scoorden. De uitkomst van dit onderzoek brengt ons wel tot een vrij beangstigende conclusie.

Als genen van invloed zijn op intelligentie en gezondheid - zoals het onderzoek laat zien - dan beïnvloeden ze dus ook je levensverwachting.

Opleiding en gezondheid in Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht in 2015 een Nederlands onderzoek uit over de invloed van opleiding en intelligentie op je gezondheid.

In de onderstaande grafieken kun je zien dat mensen met een hoger opleidingsniveau substantieel langer leven. Ook worden mensen die minder onderwijs hebben gevolgd veel vaker opgenomen in het ziekenhuis.

Bron: CBS

Dit laat misschien niet zien dat je levensverwachting genetisch bepaald is, maar het zet je wel aan het denken. Ook de stelling dat in Nederland iedereen gelijke kansen heeft, in dit geval een gezond en lang leven, wordt niet bepaald ondersteunt door deze cijfers.

Bron : CBS

Lees hier het hele artikel in de Financial Times.